DET ER IKKE HVORDAN DU HAR DET, MEN…

… Hvordan du tar det. Den setningen har min mor sagt til meg mer enn tusen ganger (uten å overdrive). Om det var en dårlig karakter, et skoleball der ingen spurte om jeg ville danse eller et annet nederlag, mamma sa alltid det samme. Hun mente aldri noe vondt med det, og det har lært meg noe veldig viktig: Hva vi opplever skal alltid tolkes før vi reagerer. Hvilke grunnlag for tolkningen vi har, vil i stor grad avgjøre vår reaksjon (eller altså hvordan vi tar det).

Det er lett å synes synd på seg selv. Kjempelett å føle at en selv har det mye vanskeligere enn alle andre. I noen tilfeller er det kanskje sant, men de fleste mennesker har sitt å stri med. Vi har likevel svært forskjellige måter å reagere på det på. Jeg prøver ikke å si at man aldri skal bli lei seg, sørge eller bekymre seg, men det er så utrolig å velge disse kampene. Om mamma og pappa krangler, handler det ikke om deg. Hvis jobb er dritt, handler det mest sannsynlig om a) Dårlig innstilling eller b) Du får ikke de utfordringene/det du trenger. Har du dårlige venner, er det mulig å skaffe seg bedre venner. Og listen fortsetter…

Mine tips for å ta ting på best mulig:

  • Tenk over om dette virkelig er noe å bekymre seg for/sørge over. Vil det utgjøre noen forskjell?
  • Finnes det noe du kan gjøre med situasjonen? Veldig mye av det vi bekymrer oss over kan vi faktisk gjøre noe med. Vi kan ta utdanning for å kvalifisere til andre jobber, skaffe en annen jobb, bruke penger smartere, leve sunnere eller liknende. Vi kan faktisk også velge å ikke godta at familie eller venner behandler oss dårlig. Det er ikke lett, men det er fullt mulig.
  • Sørg for å være på plussiden hele tiden (eller hvertfall nesten). Ikke gå i lange perioder uten å gjøre noe som gir deg energi og glede, men sørg for å hele tiden få litt påfyll.
  • Gjør hverdagen til en glede. Denne bygger litt på forrige punkt. Hvis jobb er noe du gruer deg til, du trener fordi du “må” etter jobb og så drar hjem og lager en middag som du ikke synes noe særlig om, er det på tide å innføre noen elementer av glede i hverdagen. Kanskje skal du ta ansiktsmaske på en mandag? Lage deg en deilig kopp te og lese en bok den siste timen før du legger deg? Prøve en annen treningsform? Alle disse valgene kan gjøre hverdagen helt topp, gjøre at du “tåler” mer og at du føler større glede ved det helt vanlige. Da skal det brått mye mer til for at livet bare er kjipt.

Helt til slutt: Jeg vet hvordan det er å ha det kjipt. Jeg har bekymret meg så mye at jeg har mistet 50% av håret og nærmest all energien. Jeg har gruet meg til jobb i månedsvis. Men det hjalp ingenting. Å skape glede, være kritisk til bekymringer og kutte ut dårlig innflytelse fra livet derimot, det hjelper. Det er også derfor jeg skriver disse tipsene. Kanskje er det ikke så lett å gjennomføre alt i dag, men prøv hvertfall å gjør en ting som gjør deg glad hver eneste dag, det virker kanskje rart i begynnelsen, men jeg lover: Livskvaliteten din vil bli vesentlig bedre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *